Chcesz kupić sól himalajską? Kliknij tu.

Sól to składnik potrzebny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego warto ich używać w gastronomii?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale podkreśla smak jedzenia. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, takich jak selen, cynk czy wapń, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i potasu

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , tym samym nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]