Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – duże ilości żelaza i witamin
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił bodaj każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, choć nie każdemu smakuje. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, E, A oraz C, a także przeróżne minerały, jak żelazo, magnez i wapń. Wiele osób miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się pić go cyklicznie, bo jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym przetworem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożywać około 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Sok z kwaszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania, a który spożywamy też jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: zapobiega obstrukcjom, poprawia koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.
Jeżeli nie masz czasu, aby przyrządzać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić online na stronie producenta. Nie zapomnij jednak, że soki tego rodzaju powinno się przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]