Chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, maślanka czy wszelkiego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Warte uwagi jest głównie wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie stężenie soli mineralnych.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub refluks. Działają one także osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]