Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany […]
Tematyka żywnościowa
Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, dotychczas mniej popularne warzywa i […]
Zamienniki kapsułek A Modo Mio – mieszanki robusty i arabiki
Przedsiębiorstw przetwarzających kawę jest nieprzebrana ilość, jednakże Lavazza ciągle mieści się w czołówce tych cieszących się uznaniem. Mało osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga […]
Kursy gotowania – nie tylko dla amatorów
Własnoręczne przygotowanie potraw w domowym zaciszu ma sporo zalet. Najważniejszą z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się w domu jest w większości wypadków […]
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy zwykle podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których […]
Poznaj dobrą kuchnię od podstaw – kurs kulinarny
Udział w warsztatach kulinarnych to znakomity pomysł na pozyskanie dodatkowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, poznanie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników najrozmaitszych przepisów. Do kogo […]
Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata
Kiszonki z warzyw są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to głównie słowiański przysmak, z rzadka wykorzystywany w pozostałych częściach […]
Barszcz biały i żurek – czy się od siebie czymś różnią?
Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady z dwóch dań. Przez notoryczny pośpiech, co generuje pragnienie natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, wybierając potrawy, które uprzednio […]
Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się też o własnościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, […]
Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty
Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty spożywane przez nas codziennie zaczęto nagminnie nasycać różnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednakże […]