Jeśli chcesz zamówić żurek śląski, odwiedź ten adres.

Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady z dwóch dań. Przez notoryczny pośpiech, co generuje pragnienie natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, wybierając potrawy, które uprzednio podawane były z reguły jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas są one stałym punktem w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w czasie obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Gdy zapyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi najważniejszej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem co do zasady barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, jakkolwiek powinno się ostro podkreślić, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla zdolności kucharza oraz jego osobiste smaki. Co jednak da się wymienić to fakt, że do barszczu białego zwykle dodaje się więcej włoszczyzny i grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup wyróżnia się trzy typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem i pieczywem;
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany zazwyczaj z dużą ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Zrobić osobiście czy kupić?

Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy jest nieskomplikowane, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W internecie znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, gdy chrapka np. na żurek zaatakuje was niespodziewanie, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]