Barszcz czerwony w butelce znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy zwykle podczas Wigilii czy też hucznych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których tradycja podawania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz również jako dodatek do niektórych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do jaja i do pasztecików z mięsnym farszem

Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaśny, a równocześnie trochę słodki aromat sprawia, iż perfekcyjnie stapia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń uszka z grzybami, mięsem czy też kapustą, pozostali wolą w nim jajo, kawałki kiełbasy oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz także wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy cudownie pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego pasztecika z grzybami.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, a także mnóstwo żelaza, i z tej przyczyny rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na co dzień spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na bazie zakwasu z kiszonych buraków!

Nie ma kanonicznej receptury na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa swoich ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia to danie. Niektórzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby uwydatnić naturalną słodycz buraka, inni wolą barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przyszykować samemu, jednak okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]